EEN PETJE VOOR REEBOK

Verdien je een dubbeltje om een petje te maken of een tientje om hem in een andere doos te doen? We vergelijken het bestaan van twee fabrieksmeisjes.De globalisering van de economie heeft leven en werken van mensen op duizenden kilometers van elkaar verbonden in één en dezelfde keten. Zonder uitleg en zonder waardeoordeel wordt zichtbaar hoe het Westerse economische systeem de verschillen in de wereld benut.

Het Chinese meisje Jiang Qiuxia ging twee jaar geleden van huis in de provincie Henan en belde aan bij de poort van een petjesfabriek in de omgeving van Shanghai. Ze had geluk en ze werkt er nog steeds. Aanvankelijk was ze naaister, nu heeft ze de leiding van een ploegje en we zien haar het werk organiseren dat nooit op tijd klaar is. Er worden onder andere petjes gemaakt voor Reebok, die via Rotterdam over de hele wereld worden verkocht.

Op de altijd winderige Maasvlakte staat een enorme schoenendoos van ruim 300 meter lang. Hier is het distributiecentrum van Reebok gevestigd. Sportkleding uit lage lonen landen wordt hier opgeslagen, gesorteerd, herverpakt en doorgestuurd naar het achterland. Dit is de ‘toegevoegde waarde’ waar de Rotterdamse haven zich zo graag op laat voorstaan. Het meeste werk gebeurt door machines en transportbanden met wissels die dozen links- en rechtsaf sturen naar onzichtbare bestemmingen. Hier heersen barcode, robot en computer.