DE DWAZE ZOON
Een film van Matte Mourik (2014)
sommige dwazen herkent men aan hun woorden |
andere aan hun zwijgen |
(C. Buddingh) |
De Dwaze Zoon is een film van Matte Mourik over zijn erfelijke betrokkenheid bij de zaak Zorreguita. In 2001 was het zijn vader, Maarten Mourik, dichter en diplomaat, die aangifte deed tegen de vader van Máxima, toen nog de verloofde van Prins Willem Alexander. Hoe zwaar is het stempel dat vaders zetten op het leven van hun kinderen? Mourik worstelt met de vraag of hij in de voetsporen moet treden van de man die er voor zorgde dat Jorge Zorreguieta afwezig was bij het prinselijk huwelijk. De tranen die Máxima er tijdens de plechtigheid om liet, troffen miljoenen Nederlanders in het hart. Inmiddels is Maarten Mourik gestorven en heeft Zorreguieta een tweede huis in Nederland.
In De Dwaze Zoon zet Mourik drie lijnen uit. Tegenover zijn Hollandse persoonlijke geschiedenis staat een miniportret van de Argentijnse Alejandra Slutzky. Haar vader is een van de 30.000 slachtoffers van het Videla-regiem. Toen ze acht jaar oud was, is hij voor haar ogen ontvoerd en nog steeds is zijn laatste rustplaats niet bekend. Slutzky vluchtte naar Nederland en werd door de entree van de Zorreguitas op onverwachte wijze weer met haar verleden geconfronteerd.
De derde lijn is een korte mediageschiedenis. In een uit journaals en actualiteiten- rubrieken gesneden kroniek van de zaak Z. worden minutieus de schuivende principes van politici en de elasticiteit van de Nederlandse rechtsstaat in kaart gebracht.
Middels het videodagboek van de maker wordt de kijker deelgenoot van zijn over- wegingen om uiteindelijk net als 10 jaar eerder zijn vader een handtekening te zetten onder de nieuwe aangifte tegen Jorge Zorreguita. Het feit dat hij intussen zelf vader is geworden maakt de cirkel rond. Hoe leggen we onze kinderen uit wat we hebben gedaan en wat we hebben nagelaten? Principes en twijfel bestaan naast elkaar. En zware woorden als erfelijke belasting en burgermoed van de eenling verbleken op het moment dat de jongste Mouriktelg zich op de Vrijmarkt het hoofd breekt over de vraag of hij nu liever een oranje ballon of een oranje vlaggetje wil hebben.