DE FLAT

Een film van André van der Hout (2001)

 

Het gebouw is uniek: een flat aan de Zierikzeestraat in het Rotterdamse Pendrecht. Maar de verschijning is universeel; rond 1960 duiken ze op door heel Nederland. Drie verdiepingen, een portiek waar zes huisdeuren op uitkomen, balkonnetje, grote ramen, kleine huizen, maar doelmatig ingedeeld. Ontworpen en gebouwd in een tijd van schaarste, hard werken en woningnood.

De bewoners van het eerste uur zijn veelal afkomstig van buiten de stad en noemen zich migranten. Ze komen uit Friesland, Limburg, Brabant en Zeeland en verloochenen hun boerenafkomst niet; enkelen houden geiten of kippen in het kolenhok. Hun verhalen en herinneringen vormen de basis voor de film.

Maar De Flat is meer dan de som van bewonersverhalen; het gebouw zelf heeft onthouden wat er binnen z’n muren is gebeurd. Nu voor De Flat het onvermijdelijk einde nadert ziet het gebouw terug op een rijk leven. En de herinneringen zullen blijven spoken, ook als hun omhulsel wordt weggehaald.

 

 

Een film van André van der Hout, gemaakt op basis van gesprekken die journalist Frits Baarda (Uit het hart, Rotterdam Ahoy) voerde met bewoners van het eerste uur.

Aan het woord komen onder meer Alida Sangster (woont al ruim 45 jaar in het zelfde huis) Klazien Kramer (vroedvrouw, heeft vrijwel elke Pendrechtse baby in handen gehad) en Henk van Oostende (kent alles en iedereen, ook wel “de burgemeester van Pendrecht” genoemd).