AMAKORT

Een serie van André van der Hout (2003)

 

AMAKORT is een serie portretten van amateurfilmers. In de jaren ’60 van vorige eeuw komt een nieuw luxe-produkt op de markt: in het kielzog van auto, koelkast en vakantie de smalfilmcamera. Eerst dubbel-8, dan super-8. De beroepsfilmer krijgt de liefhebber als evenknie. Een deel gebruikt de camera als een veredeld fototoestel en legt weinig gestructureerd z’n vakantie en familie vast. Een relatief kleine groep echter wordt gegrepen door de mogelijkheden van het medium, het spelen met waan en werkelijkheid. Zij sluiten zich aaneen in een reeks filmverenigingen en smalfilmgroepen. Ze experimenteren, animeren en maken speelfilms voor bijna geen geld, met vrienden en kennissen. Zonder opdrachtgever, zonder eindredacteur, zonder deadline.

Sinds de hausse in de jaren ’60 zijn de gereedschappen veranderd. Film is overwegend video geworden, de montagetafel een computer. Maar de liefhebbers bestaan nog. Grijze mannen van het eerste uur, maar ook schooljongens die zich een nieuwe Spielberg wanen.

Amakort is een programma over die filmamateurs, maar voor een deel ook door filmamateurs. Hun werk neemt in elke aflevering een prominente plaats in. Met deze serie hopen we ze het publiek te geven dat ze verdienen.

 

 

interviews   Tony Torn
camera en  montage   André van der Hout
leadermuziek   Renkjan Vissers
eindredactie   Co Vleeshouwer
uitvoerend producent RTV-rijnmond    Cees van der Wel