NOUS vs NOUS

Een film van André van der Hout en Laura Beijn (2012)

 

NOUS vs. NOUS is een film over een Rotterdamse studente met een grote ambitie. Een meisje in een mannenwereld, een talent in een sport die in Nederland nauwelijks bestaat. Nouchka Fontijn (24) studeert overdag fysiotherapie en bokst zes avonden in de week met een helder doel voor ogen: de Olympische Spelen van Londen in 2012.

Fontijn is een vrouw met twee gezichten. Het ene is vooral bekend bij het publiek: bokser, fanatiek en nietsontziend. Het andere behoort toe aan een schoolvriendinnetje van een van de makers, de zachtmoedigheid zelve. Je kan je niet voorstellen dat het goedlachse en laconieke meisje dezelfde is als de genadeloze vechter in de ring.

Naarmate de spelen dichterbij komen moet er steeds meer voor wijken. De school laat ze voor wat het is en vriendinnen ziet ze nog maar nauwelijks. Op het moment dat haar partner èn coach, Abdul Fkiri, wordt geschorst door de boksbond, wordt haar toewijding aan de sport zwaar op de proef gesteld. Ze begint aan een merkwaardige zoektocht naar een nieuwe trainer. Ton Dunk, de voormalige bondscoach, traint de enige Nederlandse concurrent. In aanloop naar de WK, het kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen, passeert een reeks alternatieven de revue: van medaillewinnaar Arnold van der Leyden tot Georgische kampioenenmaker of opdringerige sponsor. Nouchka is loyaal aan de wisselende coaches in de hoek, maar belt intussen vanuit Polen, Dublin of China vlak voor de wedstrijd naar huis voor het finale advies.

Welkom in de wereld van de topsport.