PEST EN DOLHUYS

korte films en installatie/ tentoonstelling Kossmann.deJong (2005)

Het Dolhuys, Nationaal Museum van de Psychiatrie geeft een overzicht van hoe er door de eeuwen heen met ‘gekte’ werd omgegaan. Het Dolhuys belicht de vraag: wat is normaal en wat is abnormaal? In de expositie staat vooral de mens achter de psychiatrie centraal. Met audio- en filmfragmenten komt hun verhaal tot leven. In de gangen heeft de bezoeker een toevallige ontmoeting met één van de bewoners van de inrichting. Afwijkend, anders, een beetje anders, hetzelfde. Voortdurend wordt gezocht naar de grenzen van ‘normaal’ of ‘gek’.

 

Naast beeldvorming in film, krant of beeldende kunst zijn er ook historische overzichten, waarin de verschuivende nadruk op oorzaak van geestesziekte of ‘afwijkend gedrag’ wordt belicht. Van kwade geesten tot een verstoring in de sapstromen.

 De muren van het eeuwenoude Pest- en Dolhuis spreken voor zichzelf. In de monumentale kapel wordt middels een meerschermen presentatie een overzicht gegeven van de veranderende therapeutische patronen. Praten of pillen, shocktherapie of arbeidstherapie, naast elkaar gepresenteerd zonder opsmuk of oordeel.

 

vormgeving   Kossmann.dejong
projectleider   Herman Kossmann
research   Karin Mulder
samenstelling en regie   André van der Hout
eindredactie   Floris Mulder
mix en klankdecor   Willem Schneider

 

 

 

prijzen

Winnaar De Nederlandse Designprijzen 2005, categorie Exhibition & Experience Design

Eervolle vermelding EMYA 2007, European Museum Award of the Year, European Museum Forum