DE LAURENSKERK
Een monument vol verhalen

film en audioclips/ tentoonstelling Kossmann.dejong (2011)

 

De Laurenskerk is het oudste gebouw van Rotterdam. Voor veel Rotterdammers is de kerk hèt symbool voor het voor- en naoorlogse Rotterdam. Het ontwerp voor de tentoonstelling in de Laurenskerk is gebaseerd op verhalen die in het gebouw besloten liggen. In de kapellen van de kerk zijn thema’s verbeeld, die allemaal met de Laurenskerk en Rotterdam te maken hebben. Elke kapel is telkens weer anders. 

Een speciaal ontwikkeld audioboek, dat elke bezoeker krijgt bij aanvang van de tentoonstelling, geeft uitleg en verdieping door verschillende mensen aan het woord te laten en audiofragmenten ten gehore te brengen uit archieven. De audioclips zijn altijd gekoppeld aan de kapellen en hun thema.

Op slechts één plek is er een film. Op drie schermen naast elkaar wordt de parallelle oorlogsgeschiedenis van Coventry, Rotterdam en Dresden verteld. De drie steden maakten een soortgelijk drama mee. Een universeel verhaal van verwoesting, willekeur, veerkracht en wederopbouw. 

Door de vanzelfsprekende integratie van de nieuwe tentoonstelling in het oude gebouw en de onnadrukkelijke aanwezigheid van de audiovisuele vertelling sleepte het tentoonstellingsontwerp een reeks internationale prijzen in de wacht.

 

 

 

tentoonstelling   Kossmann.dejong
eindredactie   Marlite Halbertsma 
projectleider   Herman Kossmann 
audiotour en film   DE AANPAK 
research   Karin Mulder 
interviews en voormontage   RenkJan Vissers 
engelse versie   Tony Torn 
montage   Laura Beijn 
regie   André van der Hout 
 mix en klankdecor   Willem Schneider