ROTV

Pieter Kramer en André van der Hout (2008)

 

Rotterdam is de meest documentaire stad van Nederland. De tegenpool van Cinecitta. Een stad waar de werkelijkheid zo weerbarstig is dat geen regisseur, burgemeester of architect die naar z’n hand kan zetten.

De wereld van Pieter Kramer (Ja zuster, Nee zuster, Theo en Thea) en André van der Hout (De Arm van Jezus, Het Zwijgen) ligt meestal mijlenver van de werkelijkheid af. Soms lijkt ze erop, zorgvuldig vormgegeven en tot in detail nagemaakt. Maar ze is het nooit.

ROTV is het verslag van de botsing tussen deze twee eigenwijze grootheden.

Uitgangspunt van ROTV is niet het namaken van de werkelijkheid of het gebruik van een documentaire arena voor een fictief verhaal. Het gaat om de wisselwerking tussen beiden. ROTV is een reeks confrontaties, een bokswedstrijd in 13 rondes tussen feit en fictie.

De voor het grote publiek vaak onbekende acteurs van het RO theater provoceren, reageren en improviseren om een kant van de stad naar voren te brengen die we nog niet kennen. Of waarvan niet kunnen geloven dat ie echt is. Want de Rotterdammers spelen zichzelf, op die enkele witte raaf na. De arena’s zijn echt, de buren, de werf, de burgemeester. Alleen op een paar plekken zet het RO een breekijzer in die o zo echte stad, om een glimp op te vangen van een werkelijkheid die niet minder waar of oprecht is, maar onbekend, raadselachtig en onrustbarend.

Vaak zal de stad het winnen, en de gespeelde inbreng met een schouderophalen ter zijde schuiven. Maar een enkele keer zal zomaar ruimte ontstaan voor een sprookje, de fantasie die het wint van de werkelijkheid. Voor maximaal 30 minuten.

De serie is in 2008 uitgezonden door TV-Rijnmond. En zorgde in Rotterdam en omstreken voor grote verwarring.