Ze zijn met z’n tweeën. Alleen weten ze dat nog niet. Hij leidt een zwervend bestaan in een afgedankte camper. Tussen truckers, kranen en containers is hij een reiziger zonder doel. Tot hij herkend wordt althans. Zij is managing director bij een chemische fabriek, verwikkeld in een zoveelste overname. Zij vliegt business class, maar hij is zo vrij als een vogel. Tussen hen is niets wat overeen komt, maar ze worden verbonden door een plek. Alleen weten ze dat nog niet.

In seizoen 2019-20 begint RTV-Rijnmond met de uitzending van De Terugkeer, een 7-delige dramaserie van de hand van André van der Hout (De Overkant, De Arm van Jezus) die hij baseerde op onder meer de ondergang van het dorpje Blankenburg in de jaren ’60 van de vorige eeuw.

Michel Kluut die met zijn camper doorgaans bivakkeert in het uitgestrekte industriegebied van Europoort en Maasvlakte ontdekt dat zijn vader als wethouder van Maassluis een sleutelrol heeft gespeeld in een grootschalig corruptieschandaal. Het begint te gebeuren op het moment dat een wildvreemde vrouw hem aanziet voor een ander. Hoe langer hoe dieper beweegt hij zich in de wereld waar hij eigenlijk vandaan wilde blijven. Josanna van Ree probeert tussen de fusieperikelen met een Chinese chemiegigant door om na het overlijden van haar moeder haar kapitale boerderij in Midden Delfland te behouden.

In de Terugkeer worden feit en fictie op onnavolgbare wijze vermengd. In de jaren ’60 verdween het idyllische Blankenburg onder een zes meter dikke laag zand, om ruimte te maken voor de voortwoekerende Rotterdamse haven. Diep verborgen onder het petrochemisch heden liggen hier nog de gebeurtenissen van vroeger, de ongelukken, de tegenstanders, de onderkruipers en een compleet verwenen dorp. Een Atlantis in de Botlek. Maar het verleden is nog niet helemaal begraven. De bewoner die er als laatste vertrok speelt in de serie zichzelf, net als vele anderen. Een werkwijze die Van der Hout in samenwerking met Pieter Kramer vervolmaakte in het inmiddels legendarische RO-TV. Aan de hand van found footage, ware gebeurtenissen en gespeeld door echte mensen in plaats van acteurs voert ‘De Terugkeer’ voert de kijker door de regionale geschiedenis zoals de meeste mensen die niet kennen.

De rol van Michel Kluut wordt gespeeld door de Vlaardingse muzikant Corvin Silvester Keurhorst. Hij leverde ook een belangrijke muzikale bijdrage aan de serie. Meervoudig paralympisch kampioen Monique Kalkman tekent voor de rol van Josanna van Ree.

In andere rollen treffen we onder meer SP-kamerlid Remi Poppe, de jaren ’70 glamrockband Lemming, gebedsgenezer Johan Maasbach en een voor corruptie veroordeelde aannemer.