Het belang van 2KM2 schuilt in de vorm en de ambitie: het is een 80 minuten durende documentaire die wil vastleggen wat doorgaans aan het oog van de camera ontsnapt: het gewone, het alledaagse. Daarmee vertelt de film volgens Van Hees en Van der Hout misschien wel meer over Rotterdam en zijn bevolking dan de gemiddelde ‘city marketing’ film. De regisseur heeft uit een bijzonder grote hoeveelheid materiaal de mooiste en vooral meest opvallende (en vaak lachwekkende) scènes gedestilleerd, die samen een realistisch en tegelijkertijd vaak onthutsend beeld van de stad Rotterdam geven. Realistisch door de volksbuurten en het werk aan de havens, onthutsend door de scherpe contrasten die in deze film talloos zijn. Van begin tot eind boeiend, humoristisch en verassend, dat is 2km2. Hier wordt duidelijk dat het fascinerende van de stad juist ontstaat op de grensgebieden.

BAI filmcyclus Archief: 2007 – 2008

 

Gewone mensen staan centraal in 2km2, gemaakt op het grensgebied tussen de Kop van Zuid en de Afrikaanderwijk. De film gaat zondag in première op het Rotterdams Filmfestival.

Carel van Hees, van huis uit fotograaf, werkte anderhalf jaar aan de film. ,,Het is een oude wens om een film over Rotterdam te maken. Zegt hij. ,,Eerder maakte ik Play, een project waarin ik op zoek was naar de vraag wat het is om jong te zijn in deze stad. Misschien draait 2km2 wel om de vraag wat het is om volwassen te zijn in Rotterdam.’’

Van Hees blijft zijn fotografische achtergrond trouw. Zijn camera staat stil op een statief. De beweging komt van mensen, die min of meer toevallig het zorgvuldig gekozen beeldkader vullen. Dat klinkt statisch, maar dat is het allerminst. Van Hees stuitte op zijn strooptocht op uiterst kleurrijke mensen. In de montage sneden André van der Hout en Matte Mourik het ruim aanwezige materiaal tot een terloops ogend, maar scherp uitgekiend beeldverhaal.

AD 26-1-2008

 

De in Rotterdam geboren fotograaf en filmer Carel van Hees haalt de kijker dichter bij Rotterdam door in te zoomen op een deel van de stad en het leven daar: de haven en de handel, de arbeiders, de drank, de immigranten. Alle rangen en standen passeren even in ons blikveld. We volgen een dakloze junk, twee rechters, wat stamgasten in een kroeg, een wat ouder Turks stel, authentieke Rotterdamse sjacheraars, jonge Marokkaanse boksers, mannenkappers (een witte en een zwarte) en een zwangere donkere vrouw die voor onze ogen bevalt. Er wordt zelfs gefilmd in een moskee (ooit een islamitische ‘preek’ van dichtbij meegemaakt?).

Commentaar en vragen ontbreken, fijn. De film laat ons onze eigen conclusies trekken. In een behoorlijk tempo volgen de scènes elkaar op en zo laat ’2km2′, die in 2008 een nominatie voor een Gouden Kalf in de wacht sleepte op het Nederlands Filmfestival, zich vooral bekijken als een aardig fotoalbum, maar wel een beetje van een bruiloft waar jij niet bij was.

Cinemagazine  29-4-2008